Legionella

Hoe slim om te gaan met een belangrijke wijziging in de WIP richtlijn?

Voorkomen is beter dan genezen!

Wetgeving

De herziene richtlijn infectiepreventie in mondzorgpraktijken is geautoriseerd. Echter, geldt al langere tijd voor iedere mondzorgpraktijk dat zij te maken heeft met de Drinkwaterwet (art. 21 lid 1) waarbij er vanuit de zorgplicht voor deugdelijk drinkwater in de praktijk gezorgd moet worden. Daarnaast wordt de praktijkhouder geacht op basis van de Arbowet (art.5) en het Arbobesluit (art. 4.85, 487a en 4.87b) de veiligheid en de gezondheid op de werkvloer te waarborgen. Hiervoor dient de praktijk in het bezit te zijn van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een beheersplan.

 

Meten=weten! (beheersplan)

Om de groei van biofilm te beheersen, wordt aanbevolen dat er 2x per jaar een kiemgetal 22⁰C meting plaats vindt. Wij kunnen samen met u een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) beheersplan op maat opstellen.

Risicoanalyse legionella (Quickscan)

De quickscan gebeurd bij u in de praktijk en richt zich op de drinkwaterinstallatie. Er wordt gezocht naar eventuele knelpunten, hoe het drinkwaternetwerk is aangelegd, waar in de drinkwaterinstallatie eventueel groei van bacteriën, schimmels en virussen op kunnen treden. De temperatuur van het water wordt op diverse tappunten gemeten, desgewenst kan er een geaccrediteerde drinkwateranalyse uitgevoerd worden.

LARIX kan de risicoanalyse, kiemgetal meting en legionella test in samenwerking met een gecertificeerd drinkwater adviesbureau voor u uitvoeren op een geaccrediteerde manier. Wij informeren u graag over ons abonnement, neem gerust contact met ons op.

Voorkomen is beter dan genezen!

Ultrafiltratiefilter
Wilt u zeker zijn van uw zaak, dus stilzetten van uw stoel vóór zijn?
LARIX biedt de oplossing! Wij plaatsen een filter voor de watertoevoer in uw behandelstoel waar de bacteriën als legionella niet doorheen kunnen.

 • Voorkomt eenvoudig de normoverschrijding
 • Compact filtersysteem, dat eenvoudig gemonteerd kan worden in vrijwel alle units
 • Filtert alle (schadelijke) bacteriën uit het drinkwater
 • Bij deugdelijk onderhoud een gegarandeerde levensduur van 5 jaar

Hoe werkt het?

Bij ultrafiltratie wordt het water door membranen met een poriegrootte van 0,015um geperst. Bacteriën, virussen en ander organisch materiaal wordt uit het water gefilterd, zodat die geen biofilm meer kunnen vormen. De behandelstoel zal beter blijven functioneren! Tevens houdt hij de legionellabacterie tegen. Het is raadzaam om direct bij plaatsing van de filter de behandelstoel te reinigen. Dit om eventuele smaak- en geurproblemen te voorkomen.

Het filter wordt direct voor de BA keerklep in de behandelstoel geplaatst. Hierdoor wordt de hele nageschakalde installatie voorzien van bacterievrij water.

Wilt u meer weten? Vraag het ons via dit formulier.

  Uw naam (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw bericht

  captcha

  Vul bovenstaande code in